Bedrijven moeten lokale omroepen overnemen

Brand Journalism op ouderwetse schrijfmachine
Neem contact met ons op als je vragen hebt.
Mail met Gerard

Deel dit verhaal als je wilt…

Tom Foremski, een voormalig journalist bij de Financial Times en tegenwoordig trendwatcher, adviseert commerciële bedrijven om lokale omroepen te gaan financieren. Ik vind dat een interessante gedachte, óók voor ons land. Natuurlijk staan er veel wetten in de weg en er zijn een paar ethische bezwaren, maar het biedt ook kansen voor de langzaam verdampende lokale journalistiek.

Every Company is a Media Company (EC=MC)

Foremski betoogt al jaren dat ieder bedrijf een mediabedrijf is. Iedereen heeft tegenwoordig de mogelijkheid om nieuws en verhalen de wereld in te brengen, bedrijven dus ook. Sterker nog: een commerciële organisatie die niet actief is op het web bestaat niet. Je hebt als bedrijf dus niet alleen de mogelijkheid om je eigen verhalen naar buiten te brengen, maar zelfs de zakelijke plicht om dat te doen (ik durf deze stelling wel aan in een tijdperk dat zelfs geheime diensten gaan Twitteren….).

24/7 Branded Journalism

Inmiddels zijn er grote organisaties die hun eigen ‘newsroom’ inrichten, compleet met radio-, foto- en videostudio’s. Journalisten worden weggekocht bij de traditionele mediabedrijven en er wordt een enorme stroom aan ‘branded content’ de wereld in geslingerd. Daar is niks mis mee. Ieder bedrijf moet de marketingmogelijkheden grijpen die zich aandienen. De komst van internet en de sociale media biedt extra profileringskansen. Pak ze!

Foremski gaat verder. Hij schrijft deze week in zijn blog dat bedrijven moeten investeren in lokale media. Dat zou goed zijn voor de betrokkenheid bij de locale gemeenschap en het zorgt voor een extra service aan potentiële klanten. Serviceverlening behoort tot de core business van traditionele mediabedrijven en dat aspect moeten de nieuwkomers op mediagebied zeker overnemen in hun mediadiensten, beweert Foremski.

David Matahai is de baas van de marketingafdeling bij Hyundai. Hij vertelt recentelijk op een conferentie over innovatie in de marketingbranche dat er grote druk op Hyundai is uitgeoefend om te starten met een 24/7 nieuwsredactie. Hij heeft daar over getwijfeld omdat -zelfs voor hem- een voortdurende stroom van berichtgeving over het eigen bedrijf te veel wordt. Foremski pareert dat door te zeggen dat een bedrijf niet alleen voor eigen parochie moet prediken (lees: productnieuws produceren), maar ook neutraal, of zelfs objectief nieuws zou moeten verspreiden.

De Rabo in Amersfoort

Dat sluit mooi goed aan bij een ervaring die ik heb in mijn woonplaats Amersfoort. De Rabobank heeft een eigen nieuwsprogramma dat regelmatig beter is dan de nieuwsvoorziening van onze lokale omroep EVA.

Het decor van Rabobank-TV is uiteraard in de kleuren van de organisatie en er zitten verhalen in het wekelijkse journaal over ontwikkelingen binnen het bedrijf. Productvernieuwingen en financiële ontwikkelingen komen zeker aan bod. Toch wordt het grootste deel van de zendtijd besteed aan culturele- en zelfs politieke activiteiten in de stad.

Het ligt dus voor de hand om te zoeken naar samenwerkingsmogelijkheden tussen het geldbedrijf en de lokale, publieke omroep. De RABO-bank heeft de financiële armslag en omroep EVA predikt journalistieke onafhankelijkheid.

Je zult een paar protocollen moeten opstellen om te voorkomen dat burgers gaan denken dat ieder bericht op de zender is goedgekeurd door de directeur van de bank. Natuurlijk moet er een onafhankelijke hoofdredactie zijn. Maar wat kan er op tegen zijn om twee vergelijkbare initiatieven in één stad met elkaar te verbinden. Ik ga hier het cliché van de win-win-situatie niet hardop noemen, maar ik geef toe: heb er wel aan gedacht!

Meer over Brand Journalism (iPad)

Ontdek meer van Textmaker