Burgerjournalistiek of overheidssteun voor professionals

burgerjournalistiek is dood - marianne-zwagerman
Neem contact met ons op als je vragen hebt.
Mail met Gerard

Deel dit verhaal als je wilt…

Marianne is een prikkelende vrouw. Ze weet bijna iedere week emoties bij me op te roepen. Vaak zijn haar plaagstootjes aan de ruwe kant, maar soms weet ze me volledig te vangen met haar wilde ideetjes. Deze week schrijft ze over het einde van de burgerjournalistiek. Daar had ze me….

Voortschrijdend inzicht

Marianne is onder meer columnist bij BNR Nieuwsradio. Eens per week heeft ze ergens een mening over. Haar favoriete thema’s zijn de ‘belastinggeldverslindende publieke omroep’ (pertinent mee oneens) en de teloorgang van de traditionele kranten (meestal mee eens). Vandaag is ze openhartig over haar verkeerde inschatting van de kracht van burgerjournalistiek.

Heel kort: Marianne was ooit een groot voorstander van burgerjournalistiek en heeft nu last van voortschrijdend inzicht. Ze betoogt dat de interesse van burgers voor journalistiek is verdampt door de opkomst van de sociale media. Daar kan iedereen z’n ei nu kwijt, maar het kwaliteitsniveau is te pover. Marianne bepleit daarom de herinvoering van overheidssteun aan professionele journalisten.

Is burgerjournalistiek wel dood

Het zijn twee verschillende zaken: burgerparticipatie in de media en financiering van professionele verhalenvertellers. Ik ben er nog niet uit of ik de geconstateerde dood van de burgerjournalistiek deel met Marianne. Daar ga ik de komende tijd eens rustig over nadenken. Wordt vervolgd.

De oproep om een beter klimaat te scheppen in de wereld van de professionals steun ik van harte. Het is vreemd om uit de mond van Marianne te horen dat ze belastinggeld wil doorsluizen naar commerciële mediaconcerns, dat is echt nieuw voor haar, maar ik vind het prima.

Lees of luister naar de column van Marianne Zwagerman op BNR Nieuwsradio. 

©foto: afkomstig van BNR Nieuwsradio

Ontdek meer van Textmaker