DAB+ Dossier II

Neem contact met ons op als je vragen hebt.
Mail met Gerard

Deel dit verhaal als je wilt…

Spits! staat niet bekend om de diepgravende interviews, of de uitputtende achtergrondverhalen. Spits! voelt wel heel goed aan wat er leeft. Ik ken de redactie niet, maar ik stel me een zaal vol twintigers voor die ook hun eigen nieuwtjes en hypes in de krantenkolommen meenemen. Zo trof ik vandaag een stuk over DAB+ in de papieren- en in de digitale versie. Ik heb even geknipt en geplakt om te voorkomen dat de link ooit wordt verwijderd. Grappig dat de bijgevoegde foto een oude afstemschaal laat zien. Dat is blijkbaar toch ‘leuker’ dan een plaatje van een DAB+-ontvanger. Ik heb iets soortgelijks uit m’n archief opgeduikeld om auteursrechten te eerbiedigen….

Radiotoestel
Afstemschaal radiotoestel

Dit is het verhaal uit Spits!

Radio met DAB+ opnieuw uitgevondenFM eruit, DAB+ erin. Als het aan de publieke en commerciële radiozenders in Nederland ligt, is dat de toekomst voor radioluisterend Nederland. Digitale radio wordt onder de naam DAB+ momenteel over het land uitgerold. De voordelen voor de consument? Betere geluidskwaliteit, meer zenders en nooit meer die vervelende frequenties opzoeken.

Warm lopen voor DAB+
Dagelijks luisteren we gemiddeld 181 minuten naar de radio. “We zien dat ongeveer de helft van Nederland al van DAB+ heeft gehoord, maar dat pas 2 procent er naar luistert”, vertelt Liedewij Hentenaar, directeur van het Radio Advies Bureau (RAB). Eind februari gaat een campagne van start om de consumenten warm te maken voor DAB+.
“Maar daarbij moeten we ook de fabrikanten meekrijgen, zoals bijvoorbeeld in autoradio’s of mobieltjes.” Wie nu al de gelukkige bezitter is van een digitale radio, kan zo’n dertig zenders ontvangen en dat loopt volgend jaar op richting de vijftig.

Engeland
In Engeland zijn ze al verder. Wie in Londen is, kan maar liefst kiezen uit ruim tachtig stations. Daar wordt nu bekeken op welke termijn de FM-radio gaat verdwijnen. Noorwegen gaat vanaf 2017 helemaal digitaal. In Nederland duurt dat nog wel even. Hentenaar: “Dan moet er toch wel in een heel groot deel van de huishoudens een DAB+radio staan. Radio blijft innoveren, dus ik verwacht in de toekomst nog wel meer.”
Iemand die dagelijks merkt dat DAB+ groeit, is radioconsulent Sander Tinnemans. Via zijn website radiowinkel.com ziet hij de interesse voor digitale radiotoestellen groeien. “De laatste maanden merk ik dat mensen meer radio’s met DAB+ kopen. Het lijkt er op dat dat komt omdat ook de commerciële omroepen sinds september digitaal uitzenden.”

De voordelen
Volgens hem moeten omroepen de boodschap goed gaan overbrengen aan de luisteraars. “Het heeft echt veel voordelen. Ten eerste is er veel meer aanbod. Op de FM heb je ruimte voor tien tot twaalf zenders; digitaal kan dat oplopen tot ruim zeventig. Er is voor meer mensen keus. Denk aan Efteling Radio of Arrow Classic Rock, zenders die nu niet in heel Nederland te ontvangen zijn.”
Een ander voordeel is volgens Tinnemans het bedieningsgemak. “Je zet je radio aan en kiest de zender. Frequenties onthouden hoeft niet meer. Daarnaast is het zo goed als ruisvrij en is de geluidskwaliteit van cd-niveau.”

Foto’s in scherm
En er gaat nog meer veranderen, denkt Tinnemans. “Dj’s kunnen straks foto’s meesturen die je in je scherm ziet of een radioreclame over een nieuwe auto voorzien van een plaatje van de wagen. Zelfs linken met internet is mogelijk. Radio wordt echt weer leuk.”

Ontdek meer van Textmaker