DAB+ dossier IV

DAB Pure
Neem contact met ons op als je vragen hebt.
Mail met Gerard

Deel dit verhaal als je wilt…

 

De Noorse overheid wil in 2017 zoveel mogelijk FM-frequenties uitzetten. De ontvangst van radio moet dan geregeld zijn door DAB+, satelliet en Internet. De Noren zijn niet de enigen in Europa die druk op de ketel zetten. De Britten doen hetzelfde en de aanpak van beide landen verschilt niet veel.

De Noorse overheid heeft een paar voorwaarden gesteld aan partijen die betrokken zijn:

A. op 1 januari 2015 moet tenminste 50% van de radiobeluistering digitaal zijn. Dat hoeft niet per se DAB+ te zijn, want internet, satelliet en digitale TV tellen ook mee.

B. alle nieuwe auto’s moeten standaard uitgevoerd zijn met een DAB-ontvanger. Voor oudere auto’s moeten losse ontvangers op de markt komen. De overheid financiert zelf ook aardig mee, want er wordt geld vrij gemaakt om in alle tunnels die langer zijn dan 500 meter speciale zendapparatuur te plaatsen.

C. de Publieke Radio moet zowel via DAB als via FM (tenminste) een gelijkwaardige dekking hebben.  Voor commerciële stations geldt zelfs een hogere digitale dekking.

De site Radio.nl heeft een speciale pagina waar uitsluitend nieuwtjes over DAB worden geplaatst. Daar komt dit bericht ook vandaan. Radio.nl heeft inmiddels een archief dat terug gaat tot 2002. Check it!