Foto’s verrommelen ons geheugen

Gerard Oonk Fotografie

De psychologe Linda Henkel heeft voor de Fairfield Universiteit onderzocht wat we eigenlijk al lang wisten: foto’s hebben invloed op je geheugen. Ik denk me gebeurtenissen van lang geleden redelijk goed te herinneren tot ik een moment van dat verleden terug zie in een fotoboek bij m’n ouders. De vraag is dan: heb ik me echt zoveel van dat bezoek aan de dierentuin herinnerd, of heeft -onbewust- dat plaatje in het album een rol gespeeld?

Het vraagstuk is al eeuwen oud. Zelfs Socrates heeft er wijze gedachten op los gelaten. Hij wist zeker dat het schrift, schrijven dus, ons geheugen in negatieve zin zou aantasten. De moderne mens schijnt z’n digitale camera te gebruiken om het hoofd minder te belasten. Je loopt langs een historische plek, maakt een snapshot, en maakt ruimte in je hoofd voor een nieuwe impressie. De foto kun je immers later nog rustig terugkijken.

Het hele verhaal  kun je nalezen op de site van fastcodesign.com

Het zou wel eens kunnen zijn dat Socrates en Linda heel erg gelijk hebben. Ik ben dan ook extra blij met al m’n foto’s…

Louvre museum Parijs Frankrijk

Musée du Louvre, Paris