Het verhaal van Ruth Landschapsfoto

Ruth in een ander licht – Het idee

Gerard Oonk Ruth in een ander licht

Twee jonge fotografen uit verschillende culturen laten zich inspireren door hetzelfde lied. Ze maken met indringende portretten het Europese migratievraagstuk zichtbaar. Bekijk het verhaal van zes vrouwen.

Mujtaba-Jalali-en-Sander-Troelstra-Ruth-2
Mujtaba-Jalali-en-Sander-Troelstra-Ruth-2

Mujtaba Jalali

De ene fotograaf is Mujtaba Jalali. Hij is pas geleden gevlucht uit Iran. Het regime vond de fotoreportages die hij maakte ongewenst. Mujtaba werd in 2015 gearresteerd. Zijn camera moest hij inleveren.

Op de in beslag genomen foto’s staan portretten van Afghaanse vluchtelingen die gedwongen naar het front in Syrië worden gestuurd.

Mujtaba heeft een jaar in verschillende asielzoekerscentra gewoon. Hij heeft inmiddels een verblijfsvergunning en werkt voor een toonaangevend fotografencollectief in Amsterdam.

Mujtaba-Jalali-portret
Mujtaba-Jalali-Afghan-refugees-1

Beide bovenstaande foto's: ©Mujtaba Jalali [Aquarium, portrait of refugees in Iran]


Sander Troelstra

De tweede fotograaf is Sander Troelstra. Hij volgde van 2008 tot 2011 de fotoacademie in Amsterdam. Zijn loopbaan als fotograaf begon in het atelier van Koos Breukel. Inmiddels heeft hij vier prijzen gewonnen bij de uitreiking van de Zilveren Camera en recent de Nationale Portretprijs 2015.

Sander stelde recent een boek en een expositie samen met werk van de veelbesproken fotograaf Cor Jaring, beide met als titel ‘Cor was hier’.

Sander Troelstra exposeert tot 28 mei 2018 in de Hermitage (Amsterdam) en is bezig met een aantal nieuwe projecten.

Sander-Troelstra-portret
Sander-Troelstra-Cor-Jaring-768x765

©Sander Troelstra: portretten van Cor Jaring en Niels Blenderman.


Stef Bos

Zanger/componist Stef Bos schreef in 2009 een nieuwe versie van het eeuwenoude bijbelverhaal over de emigrante Ruth. Het werd een lied over liefde en verdraagzaamheid.

Ruth reist met haar schoonmoeder naar een onbekend land en bouwt daar een nieuw bestaan op. Dit lied vormt de inspiratiebron voor de fotografen Sander Troelstra en Mujtaba Jalali.

Stef Bos woont een belangrijk deel van het jaar in Zuid-Afrika. Hij schreef het lied van Ruth in de taal van zijn tweede thuisland.

Stef-Bos-portret-Ruth-in-een-ander-licht

Lied van Ruth (refrein)

Jou land is my land.
Jou volk is my volk.
Jou taal is my taal.
En jouw God is my God.
En jou droom is my droom.
Jou pad is my pad.
Jou toekoms my toekoms.
en jou hart is my hart.


033Fotostad

Van 16 september tot en met 16 november 2016 is in Amersfoort het tweejaarlijkse festival 033Fotostad gehouden.

033Fotostad 2016 kende een IN-programma (10 locaties die door de organisatie zelf worden vormgegeven) en een OFF-programma (ruimte voor scholen, horecagelegenheden, fotoclubs, galerieën en fotografen om eigen exposities in te richten).

De expositie 'Ruth in een ander licht' was te zien in de Onze Lieve Vrouwetoren.

033Fotostad titel-logo1-1-295x300

Onze Lieve Vrouwetoren

De expositie Ruth bestaat uit zes grote, indringende portretfoto’s. Ze hebben van 16 september tot en met zaterdag 12 november gehangen in de Onze Lieve Vrouwetoren in Amersfoort. Op de grote bronzen toegangsdeur van deze voormalige kerktoren heeft kunstenaar Eric Claus in 2014 een iconografische voorstelling gemaakt van de blauwe Madonna. Zij neemt vluchtelingen mee onder haar mantel om ze te beschermen.

De expositie 'Ruth in een ander licht' is vanaf zondag 13 november 2016 gesloten voor publiek.

Website Onze Lieve Vrouwetoren

Ruth-in-een-ander-licht-OLV-toren-Blauwe-Madonna

Verschillen in focus

De fotografie-opdracht voor de expositie Ruth in een ander licht gaat naar twee jonge fotografen uit verschillende culturen en landen (Nederland en Iran). Zij krijgen als inspiratiebron een popsong aangereikt.

Stef Bos schreef dit ‘lied van Ruth’, een nieuwe tekst, gebaseerd op het oude Bijbelverhaal.

De gemaakte foto’s laten zien op welke wijze fotografen met diverse achtergronden naar hetzelfde vraagstuk kijken. De vraag die opduikt: "Zijn we wel zo verschillend?".