Straudio is het nieuwe Radio

mediagebruik-zal-nooit-meer-hetzelfde-zijn. Foto van oud radiotoestel lokale publieke omroep
Neem contact met ons op als je vragen hebt.
Mail met Gerard

Deel dit verhaal als je wilt…

Radio is oud

Ongeveer een kwart van de tieners luistert wel eens radio. Dat is erg weinig als je het afzet tegen de rest van de bevolking. Tieners luisteren niet alleen minder, maar ook een stuk korter dan alle oudere onderzoeksgroepen.

Het afnemende radiogebruik onder jongeren is al een flink aantal jaren bezig. Je kunt rustig spreken van een trend. De radiobazen vinden dat niet fijn. Iedereen vergadert zich suf en bedenkt wilde plannen om de jeugd weer terug te krijgen. Tijdens de Top 2000 lijkt dat even te lukken, maar in januari vervliegt de hoop op betere tijden weer snel.

Straudio is het nieuwe radio - Mengtafel bij radioprogramma

Radio is uit

Jongeren luisteren wel veel naar muziek, maar niet langer via de radio. Ze hebben hun eigen deuntjes op de mobiel staan, of ze horen nieuwe nummers via YouTube.

Positief gestemde radiobobo’s hopen dat tieners de radio weer vinden als ze wat ouder worden. Ik geloof daar niet in. Een klein deel van de jong-volwassenen zal gaan werken in een fabriek waar Qmusic of 100% NL de hele dag aan staat. Op die manier blijft er een kleine groep onder de 35 aanwezig in de radiocijfers. Al die anderen hebben een ander luistergedrag ontwikkeld. Dat wordt echt niet anders omdat ze een paar jaar ouder zijn geworden.

De radio zoals we die kennen (een kastje met draaiknoppen en een afstemschaal) is aan het verdwijnen. Daar zijn inmiddels nieuwe verschijningsvormen (apps, DAB, fraai vormgegeven websites, etc) voor terug gekomen, maar daar zullen de tieners ook niet warm voor gaan lopen.

Radio wordt Straudio
De jongste leeftijdsgroepen weten dat ze alles kunnen horen op een moment dat het hen uit komt. Je hoeft niet een halve dag naar kwetterende DJ’s te luisteren om je favoriete plaatje te horen. Het kan nú, of vanavond, samen met je vrienden.

Ik hoor je denken: “Maar dat kon vroeger toch ook met cassettebandjes en CD’s?”. Dat is waar, maar de kracht en het bedieningsgemak van een mobieltje met wifi is vele malen groter. Daar kan een MP3-speler echt niet tegenop.

Radio is een toestel

Radio is dus heel langzaam aan het uitfaden, behalve tijdens grote, gezamenlijke evenementen als de Top 2000. Je zult zien dat er in januari juichende persberichten verschijnen. De radiobazen roepen dan dat er nog nooit zoveel mensen naar de Top 2000 hebben geluisterd. Ze tellen dan ook de internet- en TV-luisteraars mee. Dat is natuurlijk prima, maar je het medium radio red je daar niet mee.

Radio is een begrip dat bijna honderd jaar geleden gemeengoed begon te worden. Het woord was gekoppeld aan een toestel in de kamer. Dat apparaat is inmiddels verdwenen en het eenrichtingsverkeer van zender naar ontvanger is achterhaald. Kortom: we hebben misschien wel een ander woord nodig.

Radio wordt Straudio

De Grote Vraag is dan: onder welk woord vang je het luisteren naar radio, internet, TV-geluid, podcasts, muziek op mobieltjes, spotify en al die andere kanalen?

Je zou moeten zoeken naar een combinatie van Radio, Audio en Streaming, dan vang je alles wel zo’n beetje. Ik stel daarom voor dat we vanaf vandaag de honderdjarige radio omvormen naar een eigentijds straudio.

“Heb jij vandaag nog naar Straudio 538 geluisterd?” En: “Hoe waren de straudiocijfers deze maand?”

Denk er maar eens over na. Het zal even wat gewenning kosten, maar ik weet dat de lezers van dit blog vernieuwing omarmen. Jullie laten opgewekt oude tradities los als dat nodig is. En nodig is het!

Radio-is-het-nieuwe-Radio

Ontdek meer van Textmaker