World Press Photo 2014

Gerard Oonk Fotografie

World-Press-Photo-2014-optimized

©foto: John Stanmeyer (VII for National Geographic)

Vandaag is de World Press Photo 2014 bekendgemaakt. Op de plaat staan Afrikaanse migranten aan de kust van Djibouti. Ze steken hun mobieltjes in de lucht in de hoop dat ze signaal opvangen van buurland Somalië en zo contact kunnen maken met familie in het buitenland.

Op 13 februari, de dag voor dat de prijs wereldkundig werd, stond er in online magazine De Correspondent een sterk achtergrondverhaal over de foto’s die de laatste jaren op de eerste plaats eindigden.

Twee Nederlandse wetenschappers, Martijn Kleppe en Martha Zarzycka, hebben onderzocht welke keuzes de vakfotografen tijdens de jurering maken. Het hele onderzoek is te vinden op internet.

Kort door de bocht: 1. World Press foto’s gaan bijna altijd over oorlog en geweld. 2. Meestal kun je een historisch stijlfiguur ontdekken en 3. Op de foto staat met regelmaat een actieve man centraal, of een passieve vrouw.

Kleppe en Zarzycka hebben een goede analyse gemaakt. Ook voor de winnaar van 2014 gaat hun omschrijving op: actieve mannen, afkomstig uit een gewelddadige omgeving en de houding van een iconische stijlfiguur (Vrijheidsbeeld).