Waarom je WordPress kunt vergelijken met LEGO

WordPress Dokter ad blokkendoos van LEGO
Neem contact met ons op als je vragen hebt.
Mail met Gerard

Deel dit verhaal als je wilt…

De mogelijkheden van WordPress

Jouw WordPress-website is een bijzonder ingenieuze constructie. Je zou een vergelijking kunnen maken met de bouwdozen van LEGO. De basis is de software van WordPress. Zie dat als de grondplaat, het fundament waar je een mooi huis op gaat bouwen.

Dan heb je verschillende templates. Om de vergelijking met LEGO nog even door te zetten: die templates zijn een soort ‘thematische’ bouwpakketten voor een architectenbureau, een fotograaf, een masseur, enzovoort. Iemand bij de blokkenfabrikant heeft al een mooi ontwerp bedacht en alle benodigde steentjes in een doos gestopt. Jij hoeft alleen nog maar de bouwtekening te volgen en je hebt echt iets leuks in handen.

Zo’n WordPress-template geeft je nieuwe website smoel. Je legt ‘m over de basiscode heen en alles ziet er plotseling attractiever uit. Die template kun je meestal ook nog een beetje fine tunen (denk aan verschillende lettertypen en achtergrondkleuren). En als je er een paar tientjes voor over hebt, dan krijg je nog meer veranderopties. Je wilt jouw website immers een persoonlijk tintje geven…

LEGO heeft allerlei losse attributen om je bouwwerk te optimaliseren. Er zijn elektromotoren, kleurensensoren, infraroodbakens en zonnepanelen. Je hebt weinig aan deze afzonderlijke elementen, maar in combinatie met de rest van je LEGO-verzameling zijn het waardevolle extra’s. Dat geldt ook voor de plug-ins van WordPress. Ze geven je basiswebsite heel veel extra functionaliteiten. Het zijn kleine programmaatjes met zeer specifieke eigenschappen.

LEGO versus WordPress

Al die elementen worden bij LEGO ontworpen door één team en ze worden gemaakt in één fabriek. Dat is bij WordPress anders. Er is namelijk geen fabriek of campus waar de websitesoftware wordt ontwikkeld. Dat gebeurt op tienduizenden plekken verspreid over de hele wereld, door evenzovele slimme developers.

Op jouw website komen al die verschillende elementen samen. Sterker nog: je hebt er zelf waarschijnlijk ook nog van alles aan toegevoegd: foto’s, teksten, linkjes naar andere sites, of misschien complete audio- en videobestanden.

Ik zei al: het is een briljant systeem dat -ogenschijnlijk- probleemloos functioneert. Niemand is de baas en toch blijft WordPress soepel draaien.

Strikte afspraken over code

De wereldwijde community van WordPressontwikkelaars volgt een aantal strenge afspraken over de programmeercode. Ze controleren ook of iedereen zich daaraan houdt. Soms worden er ontwerpfouten ontdekt. Die moeten uiteraard worden hersteld. Of -in een ander geval- doet iemand suggesties voor nieuwe functionaliteiten. Die ideeën worden dankbaar in ontvangst genomen en de bouwers gaan aan de slag.

De software van WordPress, de templates en de plug-ins worden dus steeds uitgebreid met nieuwe mogelijkheden en veilig gehouden door foute codetaal te herstellen.

Aan ‘de achterkant’ van je website komen die vernieuwde pakketjes automatisch binnen. Je moet wel zelf de opdracht geven om de software te installeren. Mijn advies is om dat met grote regelmaat te doen. Zet -bijvoorbeeld- iedere maand een herinnering in je agenda: “To do: websitesoftware updaten!” Verouderde software maakt je website namelijk kwetsbaar (hackers) en vaak ook trager (daar houdt Google niet van).

Het is redelijk eenvoudig om die website up-to-date te houden. Vooral het bijwerken van de plug-ins valt reuze mee. Het vernieuwen van de WordPress-software is iets ingewikkelder. Het is raadzaam om eerst een backup van je website te maken voordat je de nieuwe ‘bouwplaat’ onder je website legt. Datzelfde geldt voor het updaten van de template. Als je dat ondoordacht doet, dan kun je veel vormgevingswerk op de site kwijtraken. En dat wil je niet.

Controle door de dokter

Ongeveer de helft van mijn klanten houdt zelf de software-updates bij. Soms bellen ze even om te vragen of ik mee wil kijken, gewoon voor de zekerheid. De andere helft laat mij de website gezond, snel en fris houden. Dat kost een klein bedrag voor een servicepakket, maar dan kun je die maandelijkse herinnering in je agenda weer schrappen en je weet zeker dat je digitale visitekaartje altijd tiptop in orde is.

Als mensen vragen waarom ik het zo leuk vind om websites te bouwen, dan antwoord ik meestal dat ik nooit mijn liefde voor LEGO ben kwijtgeraakt. Je begrijpt nu waarom.

Gerard Oonk

WordPressdokter - transparant

Aarzel niet langer. Stuur de WordPressdokter een berichtje als je hulp nodig hebt bij de bouw of het onderhoud van een website.

Het eerste consult is gratis!

Ik help je graag!