De toekomst van de journalistiek

Toekomst van de Journalistiek
Neem contact met ons op als je vragen hebt.
Mail met Gerard

Deel dit verhaal als je wilt…

Ga je mee naar 2007? ’t Duurt niet lang, ‘t is niet heel erg ver en ik breng je veilig terug. Beloofd! We moeten het even hebben over de toekomst van de journalistiek. Daar heb ik een handvat voor nodig en daarom gaan we ruim 12 jaar terug in de tijd.

Een paar herinneringen:

  • In 2007 is de economische crisis nog niet voelbaar;
  • premier Balkenende begint aan z’n 4e kabinet;
  • RTL laat in een persbericht weten dat alle programma’s ‘vanaf heden’ in breedbeeld worden uitgezonden
  • en het burgerservicenummer (bsn) is klaar voor gebruik.

Het lijkt echt eeuwen geleden…

Groot feest

De opleiding Journalistiek aan de Windesheimacademie in Zwolle bestaat in 2007 een kwart eeuw. De directie vindt dat reden voor een groot feest. Er zullen toespraken komen, ploppende champagneflessen, sjieke hapjes, een DJ, en… ook een boek. Voor later.

Hoofddocent Nico Drok neemt de taak op zich om dat boek samen te stellen. Hij vraagt mensen als Felix Rottenberg, Clairy Polak, Hans Laroes en Cisca Dresselhuys om hun licht te laten schijnen over de toekomst van de journalistiek. Nico wil bovendien een hoofdstuk laten schrijven door een oud-student, eentje van het eerste uur. Daar belt hij mij voor. Dat was eervol.

Rol van de media

Het lijkt Nico een goed idee dat ik een verhaal ga schrijven over de toenemende verharding van het maatschappelijke debat. Of ik dat dan in relatie wil brengen met de rol van de media?! Dat was geen ontzettend vreemde vraag: ik was in die tijd de eindbaas van het radioprogramma Stand.nl. Nico zag het programma waarschijnlijk als een media-exponent van de groeiende maatschappelijke intolerantie. Hij had zelfs al een titel voor me bedacht: “Van standpunt naar dialoog”. Nico heeft het nooit hardop gezegd, maar ik denk dat die titel ook een persoonlijke wens van hem was. Hoe-dan-ook: ik kon aan de slag.

De Toekomst van de Journalistiek - Gerard OonkVandaag zat ik mijn toenmalige bijdrage nog eens door te lezen. Met een paar kleine aanpassingen zou het hoofdstuk zo weer in een nieuw boek kunnen. Hoe is het toch mogelijk dat we 2007 enerzijds typeren als een lang vervlogen tijd en anderzijds constateren dat we nauwelijks een stap verder zijn gekomen?

Toekomst van de journalistiek

De komende weken ga ik het complete hoofdstuk ‘Van standpunt naar dialoog’ op deze website zetten. Ik wil je vooraf een beetje waarschuwen. Hoofdredacteur Nico Drok had de wens dat de bijdragen in het boek enige wetenschappelijke autoriteit zouden uitstralen. Mijn taalgebruik is daarom iets formeler dan je gewend bent in deze blogs. Maar -volgens mij- is het te doen. Ik hoor (te zijner tijd) graag wat je er van vindt.

Ter introductie krijg je vandaag de inleidende woorden die Nico op de eerste bladzijde van het boek noteert.

In de journalistiek voltrekt zich een fluwelen revolutie. De defensieve houding die de journalistieke professie zo lang heeft gekenmerkt, maakt geleidelijk plaats voor een innovatieve. Dat is goed nieuws. Want journalistieke vernieuwing kan de positie van de professionele journalistiek aanzienlijk verbeteren.

Ik heb mijn twijfels bij de vaart van die vernieuwing, maar daarover binnenkort dus meer.