Wat kost een eenvoudige website

Collage met websites van hostingpartijen
Neem contact met ons op als je vragen hebt.
Mail met Gerard

Deel dit verhaal als je wilt…

Hoeveel kost een eenvoudige website? De vraag is simpel; het antwoord iets ingewikkelder. Ik ga een poging doen om je zoveel mogelijk duidelijkheid te geven.

WordPress is de meest gebruikte software om websites mee te bouwen. Er zijn ook andere opties, sommige goedkoper, sommige vele malen duurder. In dit verhaal richt ik me op WordPress, dat is mijn specialisatie.

Het internetadres

Voor een website heb je een internetadres nodig (iets als https://www.jouwnaam.nl). Zo’n adres kun je via verschillende bedrijven huren. Meestal wordt de abonnementsprijs één keer per jaar gefactureerd. Het bedrag kan behoorlijk variëren bij verschillende aanbieders, maar reken op zo’n €16,50 per jaar.

Let op: het gaat hier dus alleen om de naam. Je hebt nog iets anders nodig nodig als je echt met een website wilt beginnen. Daarover zometeen meer.

Kijk goed naar de genoemde bedragen, want in vrijwel alle gevallen betaal je het eerste jaar een minimaal bedrag voor het internetadres (url). Vanaf het tweede jaar wordt de prijs vaak honderden procenten hoger. En een .nl-adres is goedkoper dan .com, of .org.

De serverruimte

Jouw website moet op een professionele computer worden gezet. Zo’n ‘server’ staat dag en nacht te draaien. Je kunt daarvoor terecht bij een hostingpartij, serviceprovider, of internetaanbieder (3 namen voor hetzelfde). Dat is vaak het bedrijf waar je ook je internetadres hebt aangeschaft.

Voor het ‘hosten’ van jouw website worden zeer uiteenlopende bedragen gevraagd. De aanbieders vertellen trots over de snelheid van hun servers, het aantal e-mailadressen dat je kunt instellen, hun eindeloze hoeveelheid gigabytes (GB’s), de acurate helpdesk, back-ups, veiligheidscertificaten en nog veel meer technische termen. Je kunt er als toekomstige website-eigenaar heel makkelijk keuzestress van krijgen…

Zoals gezegd: de prijzen verschillen sterk, maar als je een richtbedrag wilt hebben, noteer dan zo’n €130,00 per jaar. Ook nu moet je weer goed opletten, want de aanbiedingen worden meestal per maand genoteerd. Dat ziet er vriendelijker uit dan het complete jaarbedrag.

Net als bij het abonnement voor je websiteadres geldt dat de prijzen het eerste jaar extreem veel lager zijn dan vanaf jaar 2. De provider probeert je te binden aan zijn dienst en als je eenmaal een abonnement hebt, dan gaan de prijzen de lucht in, zoals Baron van Münchhausen op zijn kanonskogel…

De bouw van de website

Als je een internetadres hebt én serverruimte, dan kun je gaan bouwen. WordPress is ooit ontworpen voor mensen die snel een blog wilden publiceren op internet. Inmiddels is het softwarepakket enorm uitgebreid en kun je er waanzinnig mooie websites mee bouwen (zelfs het Amerikaanse Witte Huis gebruikt WordPress).

Je zult begrijpen dat die toegenomen functionaliteiten ook consequenties hebben voor het gebruikersgemak. Veel beginners zien door de bomen het bos niet meer en schakelen na verloop van tijd toch maar een ervaren websitebouwer in.

Het is lastig om prijzen te noemen voor het bouwen van een website. Je kunt aanbieders vinden die beweren dat je een fantastische site hebt voor €300,00. Ik betwijfel dat (liever gezegd: daar geloof ik geen snars van). De kosten voor het ontwerpen van een website bestaan hoofdzakelijk uit de arbeidsuren van de bouwer(s). Voor een eenvoudige, persoonlijke site met een homepage en drie of vier extra pagina’s is een websitebouwer toch al snel een paar dagen bezig. Het is dus een stuk realistischer om zo’n €750,00 tot €1.000,00 op je begroting te zetten.

Let op: de meeste bouwers rekenen met bedragen exclusief BTW.

Als je website ingewikkelder wordt, bijvoorbeeld omdat je een webwinkel wilt, een bookingsmodule, of een geavanceerd systeem met nieuwsbrieven, dan gaat de prijs flink omhoog, want de arbeidsuren (en de kosten voor de software) zullen toenemen. Maak dus vooraf heel duidelijke afspraken over je wensen en laat de websitemaker een gespecificeerde offerte opstellen. Je kunt vragen of de bouwer modules in de prijsopgaaf wil zetten, dan kun je besluiten om functionaliteiten niet nu, maar in een later stadium te laten bouwen.

Extra software voor je site

LEGO bouwsteen bij artikel over WordPressWordPress zélf is gratis. Dat klinkt goed en dat is het ook. Als je niet al te veel wensen hebt voor het ontwerp (design) van je nieuwe website, dan kom je een heel eind met gratis software. Mijn ervaring is dat de meeste mensen geen standaard website willen, maar er een persoonlijk tintje aan willen meegeven. Daar moet je dan wel voor betalen.

Ik werk graag met een ontwerpsoftware van Elementor. Kosten: zo’n €60,00 per jaar en daar krijg je veel voor terug. Elementor biedt de mogelijkheid om -zonder al te veel extra moeite- een unieke website op te zetten. Lees het verhaal over WordPress en LEGO maar eens.

Om de vergelijking tussen Elementor en LEGO voort te zetten: het is net alsof je in de LEGO-fabriek zelf de benodigde bouwstenen mag bedenken..

Het onderhoud van de website

Als de website eenmaal klaar is, dan publiceer je ‘m op internet. Vanaf dat moment is het wel zaak om de software up-to-date te houden, net als je dat doet bij de software op je computer, tablet of smartphone. Die software updates zijn noodzakelijk om de website te beschermen tegen vervelende bezoekers (hackers) en om de snelheid van de site op peil te houden. Google houdt niet van langzame websites en zal je lager in de zoekresultaten zetten als jouw website met onveilige, verouderde en trage software werkt.

Mijn advies is om regelmatig al je software te controleren. Dat is een redelijk eenvoudig werkje. Je hebt er wel wat discipline voor nodig. Maak er een maandelijks klusje van, of doe het iedere twee maanden. Maar echt, stel het niet langer uit, want dat kan tot veel ellende en extra kosten leiden.

Als je geen zin hebt om zelf de updates van je website te verzorgen, dan kun je dat werk uitbesteden. Ik bied -via mijn bedrijf- de mogelijkheid om een ‘servicepakket’ af te nemen. Dat doen andere websitebouwers ook. De prijzen variëren, maar voor €120,00 per jaar kom je een heel eind en houd je een snelle en veilige website.

Samenvatting kosten eenvoudige WordPress-website

Productglobale kosten per jaareenmalig
Internetadres€ 16,50 
Serverruimte€ 130,00 
Opmaaksoftware (Elementor of een ‘template’)€ 60,00 
Veiligheidsonderhoud€ 120,00 
Bouw website € 1.000,00

Disclaimer: dit blog is medio mei 2021 geschreven. De prijzen zijn in januari 2024 geactualiseerd. De afgelopen jaren hebben veel hostingpartijen hun prijzen enorm verhoogd (soms wel 300%). Ik heb geen idee hoe dat verder gaat. Kijk dus goed naar de actuele prijzen van de aanbieders, of neem contact met me op.

Ontdek meer van Textmaker