Fotogeniek Italië

Gerard Oonk Fotografie

De Amerikaan Jim Delutes heeft ruim de tijd genomen om Italië te fotograferen. En dat kun je zien. Alle platen zijn van uitzonderlijke schoonheid met kleurrijk licht, bombastische wolkenpartijen en fijn lijnenspel.

©Jim Delutes

©Jim Delutes

Jim reisde zo’n 17-duizend kilometer door de Europese laars. Hij was drie maanden onderweg en maakte duizenden foto’s.

De Amerikaan schrijft op Facebook dat hij twee langere periodes in Italië is geweest. De eerste keer in 2009.  Hij had genoeg tijd om van het ‘zoete leven’ te proeven, maar vooral om te wachten op de goede lichtomstandigheden. “De inspiratie vind je op iedere straathoek”, zegt hij, vrij vertaald.

Delutes is in staat om clichébeelden nieuw leven in te blazen. De Ponte Vecchio glimt oranje in het vroege ochtendlicht en de imposante wolkenpartij lijkt uit het dak op te stijgen. Een fraaie spiegeling en een eenzaam bootje maken het beeld compleet. De koepel van de Duomo in Florence krijgt zelfs wat goddelijke stralen.

© Jim Delutes

© Jim Delutes

Iedere foto heeft die volledige schoonheid. Het lijkt soms alsof Photoshop een handje heeft geholpen. Neem nou deze plaat uit de Garfagnana, een gebied tussen de Apennijnen en de Apuaanse Alpen. Je kunt bijna niet geloven dat het ruige, lichte landschap op de achtergrond in hetzelfde shot is te vangen als het warme, groene bosgebied aan de onderkant. Je ogen blijven van boven naar beneden gaan, met steeds de focus terug op dat lieflijke dorpje tussen de bergkammen.

©Jim Delutes

©Jim Delutes

Als je meer wilt zien van Jim Delutes, kijk dan eens rond op zijn Facebookpagina over Italië.