Fotografie tijdens de Grote Depressie

Migrantenmoeder tijdens de Grote Depressie
Neem contact met ons op als je vragen hebt.
Mail met Gerard

Deel dit verhaal als je wilt…

Foto: ©Dorothea-Lange

Uit National Geographic

De Grote Depressie bracht de Amerikanen in de jaren ’30 bijna op hun knieën. Fotografie was een instrument om het tij te keren.

AUTEUR: LISA DUPUY FOTOGRAAF: DOROTHEA LANGE/WIKIMEDIA COMMONS
De crisis in de jaren dertig van de vorige eeuw raakte de Amerikanen hard. Om de economie te stimuleren en de explosief toenemende armoede te bestrijden, introduceerde president F. D. Roosevelt de New Deal, waarbij de regering fors ingreep in de vrijemarkt. Lang niet alle burgers waren overtuigd van de noodzaak van zo’n maatregel. De overheid stuurde daarom fotografen op pad, die vooral in het westen van het land hun lens moesten richten op de arme boerenbevolking. De publiciteitscampagne ter rechtvaardiging van Roosevelts plannen was het grootste fotoproject dat ooit in de VS heeft plaatsgevonden, en leverde een archief op van 170.000 foto’s. Het project liep uiteindelijk door tot 1946 en bevat dus ook foto’s van Amerikanen in de oorlogsjaren.

Het archief lag lang te verstoffen in het Library of Congress, totdat een team van Yale University begon met het digitaliseren ervan. ‘The File’, zoals het archief bekend stond, staat nu online op de site photogrammar.yale.edu. Voor het project werd van elke foto uitgezocht waar en door wie die werd gemaakt en wie erop staat? Met elkaar geven ze een prachtig beeld van het alledaagse leven van gewone Amerikanen tijdens de Grote Depressie en de Tweede Wereldoorlog.

Ontdek meer van Textmaker