Podcasting is een samenvoeging van de begrippen ‘iPod’ en ‘broadcasting.
Een podcast is een soort radioprogramma via internet. Je hebt ze in verschillende lengtes. Soms duren ze niet meer dan een minuut. Veel vaker vind je afleveringen van een half uur of langer.
Zo’n vijftien jaar geleden introduceerde DJ Adam Curry het fenomeen podcasting in Nederland. Het was geen al te groot succes. Adam werd weliswaar een tijdje gezien als een hippe vogel die vernieuwende ideeën naar ons land bracht, maar podcasting bleef een speeltje voor radiofreaks.
De laatste jaren is de podcast in opmars, vooral in Amerika. Daar zijn een paar ongelooflijk succesvolle audioverhalen gepubliceerd. Ze variëren van stevige onderzoeksjournalistiek tot sublieme sciene fiction.
In Nederland schieten de initiatieven nu ook uit de grond. Ik noem er een paar die de moeite van het volgen waard zijn.
BNR Nieuwsradio
BNR Nieuwsradio start een distributieplatform waar iedereen zijn podcasts op mag zetten. De voorwaarde is wel dat je verhalen vertelt die passen bij de aandachtsgebieden van het radiostation. Je moet dan denken aan thema’s als: Economie, Politiek, Technologie, Ondernemen, Management, Media, of Juridische zaken.
NOS Radio
De NOS begint met ‘De Stemming’, een serie podcasts over de komende verkiezingen. De heren Max van Weezel en Joost Vullings volgen de laatste ontwikkelingen op de voet en publiceren wekelijks een nieuwe aflevering. De podcast klinkt een beetje als een speciale editie van ‘Met het oog op morgen’. Dat had -wat mij betreft- iets innovatiever gekund. Maar ach…, een beetje vertrouwdheid in de nieuwe wereld van de podcasting kan ook weer geen kwaad.
Podcasting bij de NYT
The New York Times is ook net begonnen met een podcast (maar dan dagelijks). Ze noemen hun audioitems ‘The Daily’. Het is een combinatie tussen een podcast, radio en krant. De inhoud zal “sterk gebruikmaken van de journalistiek die de Times drijft”.
De man met de microfoon
Er zijn ook initiatieven van kleinere organisaties.
De leukste eenpitter die ik heb gevonden, is ‘De Man met de Microfoon‘. De grondlegger van deze podcast is Chris Bajema. Chris een een voormalig radiomaker van de publieke omroep. Zijn kennis van montage, interviewtechnieken, spanningsbogen, audiovormgeving en hoorspelvaardigheden maken deze podcast een plezier om naar te luisteren.
Hoe zit het met de centen
Op dit moment draaien alle Nederlandstalige podcasting-activiteiten nog (deels) op overheidsgeld of subsidies. Er wordt soms een klein budget opgehaald met advertenties (Chris Bajema voert de financiers zelfs op in een spannend audioverhaal). Ik heb geen idee of ons taalgebied groot genoeg is om podcasting rendabel te maken. Het lijkt me een buitengewoon lastige klus.
Desalniettemin is het hartstikke geweldig om te zien dat er weer nieuwe ideeën worden geboren op het gebied van audioverhalen. Luisteren prikkelt je fantasie. Alleen al om die reden ben ik blij met de hernieuwde belangstelling voor podcasting.