Ruth in een ander licht – Emoties bij opening

DSC07911-VoorBeeldig-Fotografie-1-1024x681
Neem contact met ons op als je vragen hebt.
Mail met Gerard

Deel dit verhaal als je wilt…

Deze week werd de expositie ‘Ruth’ in de Onze Lieve Vrouwetoren officieel geopend. Voormalig radiopresentator Sjors Fröhlich interviewde op zijn bekende kritische en humoristische wijze de twee exposerende fotografen Sander Troelstra en Mujtaba Jalali. Zanger Stef Bos speelde een paar liedjes die bij veel aanwezigen een gevoelige snaar raakten.

Stef Bos

De expositie is tot 16 november te zien in de Amersfoortse toren. Het zijn zes grote portretten van vluchtelingenvrouwen. De beide fotografen hebben zich laten inspireren door ‘Het Lied van Ruth’, een tekst van zanger/componist Stef Bos, gebaseerd op een oud bijbelverhaal.

DSC07994-VoorBeeldig-Fotografie-1-1024x682

Sander Troelstra

Sander Troelstra, meervoudig winnaar van de Zilveren Camera, vertelde dat hij het verhaal van emigrante Ruth perfect vindt passen bij de verhalen die hij hoorde van de vrouwen die hij heeft gefotografeerd. “Ik moest alleen wennen aan hun moderne levenswijze. Het eerste meisje dat ik op de foto zette had tatoeages en een lip-piercing. Dat paste absoluut niet bij mijn beeld van een vrouw uit Syrië. Deze vrouwen zijn allemaal door een diep dal gegaan. Je laat immers niet voor niets alles achter. Maar verder verschillen ze echt heel weinig van ons hier in het westen.”

Mujtaba Jalali

De andere fotograaf is Mujtaba Jalali. Hij moest vluchten omdat zijn foto’s niet pasten bij het beeld dat de Iraanse overheid graag aan de buitenwereld laat zien. Mujtaba werd met de dood bedreigd. Hij woont nu al bijna een jaar in Nederlandse asielzoekerscentra en is ontzettend trots op de erkenning van zijn fotowerk in Nederland.

De tentoonstelling ‘Ruth in een ander licht’ is onderdeel van het fotofestival 033Fotostad. Optiestallen locaties in Amersfoort zijn uiteenlopende vormen van fotografie te bezichtigen.


Foto’s: ©Sabine Keijzer (Voorbeeldig Fotografie)