Publieke Radio met plaatjes

DAB+ met visual
Neem contact met ons op als je vragen hebt.
Mail met Gerard

Deel dit verhaal als je wilt…

Eindelijk is het klaar: alle publieke radiozenders sturen nu visuals mee met het DAB+-signaal. Onderstaand bericht is ingekort en afkomstig van Radio.nl.

De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) is gestart met het uitzenden van plaatjes via DAB+. Middels zogenaamde ‘slides’ wordt in beeldvorm aanvullende informatie getoond tijdens het luisteren naar Radio 1, 2, 3FM, 4, 5, 6, Top 2000 en Nieuws 24.

Momenteel zijn de landelijke commerciële en publieke radiostations in bijna heel Nederland digitaal via DAB+ te beluisteren. Naast audio kan er via DAB(+) ook data meegezonden worden. Dit kan informatie in tekstvorm, maar ook in vorm van plaatjes zijn. In het Buitenland bieden diverse radiostations deze dienst al aan.

In Nederland startte Radio 1 in september 2013 met het experimenteren met plaatjes via DAB. Sinds donderdag zijn ook Radio 2, 3FM, 4, 5, 6, Top 2000 en Nieuws 24 voorzien van een slideshow. Hierop wordt informatie getoond over onder meer het programma dat momenteel bezig is en hoofdpunten van het nieuws. FunX en 3FM Alternative, die ook uitzenden via DAB+, bieden deze dienst (nog) niet aan.

Het Nederlandse softwarebedrijf Pluxbox ontwikkelde voor de NPO de applicatie pbRadioManager waarmee radiomakers de slideshow kunnen maken en besturen die doorgegeven worden via DAB+. Vooralsnog zullen nog weinig mensen deze plaatjes kunnen zien.

Naast dat de consument een dergelijke ontvanger nog moet aanschaffen, zijn het vooral de duurdere toestellen die plaatjes kunnen weergeven. De goedkopere ontvangers hebben alleen een display waarop teksten kunnen worden weergegeven. [Radio.NL]