Ruth in een ander licht – Expositie naar Heerhugowaard

Ruth-verhuist-naar-Heerhugowaard-©-Sander-Troelstra
Neem contact met ons op als je vragen hebt.
Mail met Gerard

Deel dit verhaal als je wilt…

Themamiddag ‘Vluchten in beeld en geluid’ bij Cool kunst en cultuur

Op zondagmiddag 19 februari is bij Cool kunst en cultuur in Heerhugowaard de themabijeenkomst ‘Vluchten in beeld en geluid’ geopend.

Het onderstaande artikel is (deels) overgenomen uit het Heerhugowaards Nieuwsblad van 13 februari 2017. Het hele bericht staat op de site van Rodi.


‘Wat een positieve, krachtige mensen’

HEERHUGOWAARD – Sinds de komst van het asielzoekerscentrum heeft Heerhugowaard er vele nieuwe inwoners bij. Welk verhaal gaat er schuil achter al deze ‘nieuwe gezichten’? Tijdens de themamiddag ‘Vluchten in beeld en geluid’, zondag 19 februari bij Cool kunst en cultuur, worden met muziek, film en beeldende kunst de verhalen van deze en andere vluchtelingen verteld. ,,Er schuilt zo veel talent onder deze mensen, die hun droom proberen na te volgen.”

Het initiatief voor deze middag komt van Marian de Wit en Sytze van der Molen. Sytze zag de fototentoonstelling al eerder in Amersfoort en was daar enorm door geraakt: ,,Wat een positieve, krachtige mensen!”, aldus Sytze. Marian raakte geïnspireerd tijdens een soortgelijk evenement: ,,In Zaandam zag ik hoe ‘1001 dromen’, een voorstelling voor Nederlanders en vluchtelingen, zorgde voor een enorme eensgezindheid van zoveel verschillende nationaliteiten in de zaal.”

Vluchten in beeld en geluid

Mujtaba-Jalali-en-Sander-Troelstra-Ruth-2
©Sander Troelstra

Met ‘Vluchten in beeld en geluid’ willen ze de bezoekers in Heerhugowaard graag datzelfde gevoel laten ervaren. ,,Over het algemeen oordeelt men snel over wereldburgers die gedwongen worden hun land te ontvluchten, om welke reden dan ook”, vertelt Sytze. ,,Er schuilt zoveel talent onder deze mensen, die hun droom proberen na te volgen. Door de spiraal te doorbreken worden vluchtelingen uit hun isolement gehaald om hun kunsten te laten zien. Dit bevordert dat culturen elkaar zien en gaan begrijpen.” Marian vult hem aan: ,,Deze inspiratiemiddag kan zorgen voor eensgezindheid onder de mensen. Daarnaast is het bij uitstek een goed moment met de bezoekers in gesprek te gaan.

De themamiddag is een co-productie met Cool kunst en cultuur. ,,Wij ondersteunen dit initiatief van harte en faciliteren de organisatie van deze middag”, aldus Eefje de Groot van de afdeling marketing en publiciteit. ,,Cool is van verschillende kanten benaderd met ideeën voor activiteiten met en voor vluchtelingen en wij hebben besloten deze initiatieven te bundelen tot één themamiddag.”

Indringende portretten

Waarom is gekozen voor juist deze invulling van de themamiddag, met film, muziek, fotografie, kunst en verhalen? Sytze: ,,Door de veelzijdigheid van de mensen kun je van alles organiseren. Muziek is van alle tijden en het maken van foto’s spreekt voor zich.

Zo hebben twee jonge fotografen – Sander Troelstra en Mujtaba Jalali – de tentoonstelling ‘Ruth in een ander licht’ gemaakt, waarbij ze met indringende portretten het Europese emigratievraagstuk zichtbaar willen maken. Deze tentoonstelling is te zien tot en met 19 maart.” Daarnaast wordt de documentaire ‘Change of Life’ vertoond, gemaakt door de pas zeventienjarige Jasskaran Singh uit Afghanistan, die momenteel in het asielzoekerscentrum in Alkmaar verblijft.

Change of life

Marian: ,,Filmmakers laten zien hoezeer vluchten je leven verandert en wat het leven met je doet als je als asielzoeker in een nieuw vreemd land verblijft. Kunstenaars zijn natuurlijk één van de belangrijkste aanwezigen die variatie en kleur geven aan het leven.” Ook is er een optreden van een multicultureel gelegenheidsorkest onder leiding van Jeff Heijne, een expositie van tekeningen en schilderijen gemaakt in het asielzoekerscentrum Heerhugowaard en vertellen vluchtelingen hun verhaal. De presentatie is in handen van Mena Leila.

Toenadering

De initiatiefnemers willen de drempel graag zo laag mogelijk houden. ,,Over het algemeen leven veel mensen langs elkaar heen in plaats van mét elkaar. Het is van groot belang dat er toenadering wordt gezocht en dat iedereen inziet dat wij het samen moeten doen. Een veilig leven en goede levensomstandigheden is een eerste vereiste.

Gezinnen en kinderen vragen er niet om van huis en haard te worden gescheiden. Wij hebben er vertrouwen in dat ‘Vluchten in beeld en geluid’ een groot succes gaat worden. De meeste tickets zijn inmiddels vergeven en wij verwachten dat deze themamiddag een overweldigend succes gaat worden.”


Beide foto’s op deze pagina: ©Sander Troelstra

Ontdek meer van Textmaker