WordPress en de blokken van LEGO

WordPress Dokter ad blokkendoos van LEGO
Neem contact met ons op als je vragen hebt.
Mail met Gerard

Deel dit verhaal als je wilt…

In dit artikel leg ik je uit hoe WordPress werkt. Je zult merken dat een vergelijking met de bouwpakketten van LEGO heel goed opgaat. De basis van beide producten is supersimpel en je kunt er vervolgens eindeloos mee verder bouwen. De mogelijkheden zijn vrijwel onbeperkt, maar… als je er echt iets bijzonders van wilt maken, zul je ervaring en kennis moeten verzamelen. En de juiste bouwstenen natuurlijk…

Wat is WordPress?

WordPress is een bijzonder populair systeem om websites mee te bouwen. Dat komt waarschijnlijk omdat de benodigde basiscode -in eerste instantie- gratis is én omdat iedereen (met een klein beetje doorzettingsvermogen) er best aardige webpagina’s mee kan bouwen.

Inmiddels wordt ruim 30 procent van alle websites ter wereld gemaakt met WordPress. Dat zijn miljoenen sites! Kleine ondernemers gebruiken het graag, maar ook grote bedrijven uit de Fortune 500 baseren hun online activiteiten op WordPress. Zelfs het Witte Huis gebruikt dit ‘open source’ systeem.

Open source

WordPress is in 2004 bedacht door twee bloggers (Matt Mullenweg en Mike Little). Zij hebben de basiscode (source) opengesteld voor iedereen die mee wil helpen om WordPress te verbeteren. Er zijn duizenden ontwikkelaars ijverig bezig zijn om steeds meer functionaliteiten toe te voegen. Dat is overigens niet altijd uit idealistische motieven, want er wordt ook geld verdiend met WordPress. Veel geld!

Basisdoos van LEGO

LEGO bouwsteen bij artikel over WordPressAls je wilt beginnen met de bouw van een website, dan huur je -bij een internetprovider- een webadres (URL) en wat ruimte op een externe harde schijf. Voor zowel de URL als de serverruimte krijg je jaarlijks een factuur.

Vervolgens kun je de basissoftware van WordPress gaan installeren. Zie het als een basisdoos van LEGO. Je krijgt een grondplaat en een zakje met bouwstenen. Daar kun je direct mee aan de slag. Toch zal niet lukken om er ogenblikkelijk een piratenschip, of het Disneykasteel van te maken.

Zo is het ook bij WordPress. Met het basispakket kun je weliswaar een complete website bouwen, maar heel geweldig ziet het er nog niet uit. Daarom is er een eindeloze hoeveelheid ‘templates’ beschikbaar.

Themadozen (templates)

Om de vergelijking met LEGO nog even door te zetten: die templates zijn een soort ‘thematische’ bouwpakketten. Iemand bij de blokkenfabrikant heeft al een mooi ontwerp bedacht en alle benodigde steentjes in een doos gestopt. Jij hoeft alleen nog maar de bouwtekening te volgen en je hebt echt iets leuks in handen.

Zo’n WordPress-template geeft je nieuwe website smoel. Je legt ‘m over de basiscode heen en alles ziet er plotseling attractiever uit. Die template kun je meestal ook nog een beetje fine tunen (denk aan verschillende lettertypen en achtergrondkleuren). En als je er een paar tientjes voor over hebt, dan krijg je nog meer veranderopties. Je wilt jouw website immers een persoonlijk tintje gaan geven… Maar het echte werk aan je unieke webplek begint met het toevoegen van ‘plug-ins’.

Losse onderdelen (plug-ins)

LEGO heeft allerlei losse attributen om je bouwwerk helemaal te optimaliseren. Er zijn elektromotoren, kleurensensoren, infraroodbakens en zonnepanelen. Je hebt weinig aan deze afzonderlijke elementen, maar in combinatie met de rest van je LEGO-verzameling zijn het waardevolle extra’s.

Dat geldt ook voor de plug-ins van WordPress. Ze geven je basiswebsite heel veel extra functionaliteiten. Het zijn kleine programmaatjes met zeer specifieke eigenschappen. Voor iedere wens is er een plug-in. Wil je een contactformulier, neem dan ‘Contact Form 7’. Wil je zien hoeveel bezoekers er belangstelling hebben, neem Google Analytics. Wil je foto’s mooi presenteren, neem één van de vele Lightbox plug-ins. Je kunt het zo gek niet verzinnen, of iemand heeft er een handig ‘bouwsteentje’ voor gemaakt.

Kun je zelf een WordPress-website maken?

Het antwoord is ‘ja’, dat zal inmiddels wel duidelijk zijn. Er is wel een ‘maar’. Je moet er behoorlijk wat tijd insteken. ’t Is echt niet moeilijk, maar -zeker de eerste maanden- is het een kwestie van vallen en opstaan. Je zult ‘domme’ dingen doen; bijvoorbeeld pagina’s onhandige namen geven. Als je dat later moet corrigeren, dan is dat een berg werk. Het heeft zeker zin om vanaf het begin begeleiding te vragen van een WordPresskenner. Dat scheelt veel tijdrovende ontdekkingsreizen op onbekend terrein.

Je kunt ook een expert vragen om een website voor je te bouwen (mij bijvoorbeeld ;-)). Dat scheelt veel tijd en hoofdbrekens. Je kunt dan later alsnog besluiten om zelf het onderhoud en de doorontwikkeling van de site te gaan doen.

Laat ik op dat punt meteen aan verwachtingsmanagement doen. Mijn klanten blijken -vrijwel zonder uitzondering- over te stappen op een ‘servicecontract’ van Textmaker. Ze kiezen er dus voor om het onderhoud (zoals het regelmatig bijwerken van de basiscode, de templates en de plug-ins) bij mij neer te leggen.

De ontwikkeling van WordPress

WordPress is ooit begonnen als een platform voor bloggers die snel hun artikelen online wilden plaatsen. De afgelopen jaren is het systeem uitgegroeid tot het belangrijkste platform voor state-of-the-art websitebouw. Er wordt steeds meer verwacht van de verschijningsvorm, de functionaliteiten en de veiligheid. Dat gaat -op den duur- waarschijnlijk ten koste van de gebruikersvriendelijkheid voor beginners. Misschien wordt dat de prijs die WordPress betaalt voor het enorme succes.

Ontdek meer van Textmaker