Volkskrant begint met podcast: de Vonkpodcast

Foto van een bandrecorder: Nagra Vonkpodcast
Neem contact met ons op als je vragen hebt.
Mail met Gerard

Deel dit verhaal als je wilt…

De Volkskrant is begonnen met het (laten) maken van podcasts.
Een podcast is een audiobestand dat je kunt downloaden op je iPod, of mobiel. Het is eigenlijk een vorm van ‘uitgesteld luisteren’. In tegenstelling tot een radioprogramma hoef je een podcast niet meteen te ‘consumeren’, maar kun je dat doen op een moment dat het jou uitkomt.

In Amerika begint deze vorm van audioluisteren steeds populairder te worden. Ik heb daar al een aantal keer over geschreven. Vooral het journalistieke programma ‘Serial‘ en het luisterspel ‘The Message‘ hebben hun weg naar het grote publiek gevonden.

De podcast is niet nieuw in Nederland. De publieke omroep biedt veel audiobestanden aan, net als BNR-nieuwsradio, maar ook Blendle heeft er mee geëxperimenteerd.

Veelbelovend

De eerste aflevering die de Volkskrant aanbiedt, is veelbelovend. Je kunt horen dat het ‘programma’ is opgenomen door professionals die weten hoe je ‘radio’ maakt.

De Vonkpodcast wordt geïntroduceerd met een informatief opiniestuk van Micha Wertheim (cabaretier, kinderboekenschrijver, radiomaker en columnist voor Vrij Nederland). Micha zet zich -wat mij betreft- iets teveel af tegen de werkwijze bij de Publieke Omroep. De eerste podcast is sterk genoeg om ‘m zonder negatieve connotaties aan de wereld te presenteren.

Subsidie

Wertheim ziet ook de (financiële) beperkingen bij het maken van een podcast. Hij schrijft:

Ik luister niet alleen graag en veel naar podcasts, ik maak er ook een: Echt Gebeurd. Dit doe ik samen met Paulien Cornelisse, Eva Maria Staal en Rosa van Toledo. Het zijn waargebeurde verhalen die worden verteld door mensen die het zelf hebben meegemaakt. Dat er behoefte aan is, weten we. Want we hebben meer dan driehonderdduizend downloads.

De verleiding is groot om te roepen dat het succes van onze podcast betekent dat alle radiomakers van Nederland ook podcasts moeten gaan maken. Zo simpel is het niet. Het is nog niet gelukt om geld te verdienen met onze podcast. Na zeven jaar er zelf geld op toe te leggen, hebben we sinds kort een kleine subsidie weten te krijgen. Maar substantiële subsidies voor podcasts bestaan nog niet.

Ontdek meer van Textmaker